Op weg naar de beste versie van jezelf

Yoga filosofie

Op weg naar de beste versie van jezelf

Eerder vertelde ik je al over het achtvoudige pad van yoga, geschreven door Patanjali. De ‘vader’ van yoga beschrijft in de Yoga Sutra’s acht stappen om verlichting te bereiken. De eerste twee fases, yama en niyama, geven aan wat je beter wel of niet kan doen. Samen bevatten ze 10 morele levensprincipes om zo een betere versie van jezelf te worden. Voor veel yogi’s het begin van een bijzondere en persoonlijke reis. Iets voor jou?

De yama’s en niyamas’s zijn de eerste twee onderdelen van het achtvoudige pad van Patanjali, zij geven richting. De yama’s geven richting aan de vraag wat je als yoga-studerende niet zou moeten doen en de niyama’s aan de vraag wat je als yoga-studerende in je handelen wel zou moeten doen.

Yama

Hoe gedraag je je ten opzichte van de buitenwereld, hoe gaan we met elkaar om? Niet alleen in relaties met mensen maar ook met dingen, dieren, de natuur, kortom de buitenwereld. Het werkt vanuit zachtheid en liefde voor elkaar, en het geld voor ieder wezen, waar ook ter wereld. Wens een ander niets toe wat je jezelf ook niet toe zou wensen.

De 5 yama’s

  1. Ahimsa – geweldloosheid
  2. Satya – waarheid
  3. Asteya -niet stelen
  4. Brahmacharya – zelfbeheersing
  5. Apirigraha – hebzuchtloosheid

 

Ahimsa

Ahimsa heeft betrekking op vreedzaam zijn tegenover jezelf maar ook tegenover anderen. Zowel fysiek als verbaal. Een yogi gebruikt geen geweld in het leven en dit passen zij ook toe op de omgang met dieren. Het doden van dieren is uitgesloten. Dat is de reden dat de meeste yogi’s een vegetarisch of veganistisch dieet volgen.

Satya

Onze waarheid is door alle jaren heen ‘vervuild’ met allerlei gedachten, ervaringen en emoties. Ongemerkt nemen we bepaalde rollen aan binnen bepaalde relaties. Voelen, zeggen en doen zitten daarom vaak niet op een lijn. Denk bijvoorbeeld aan een lastig gesprek met je werkgever. Vertel je hem echt wat je voelt? Satya betekent niet liegen, eerlijk en oprecht zijn tegenover anderen en jezelf. Doe je zelf niet anders voor dan je bent en blijf trouw aan jezelf.

Asteya

We worden geboren met niks en gaan ook weer dood met lege handen. En toch is de huidige maatschappij zo hebberig als ik weet niet wat. Steel niets van een ander om er zelf beter van te worden, ook geen woorden en gedachten. Het is de juiste balans vinden tussen geven en nemen. 

Brahmacharya

Van sex krijg je energie? Dat kan maar teveel sex en gulzig gedrag werkt juist tegenovergesteld. Dit geldt ook voor eten en drinken. Teveel eten? Je belandt met een misselijk en duf gevoel op de bank. Teveel alcohol? Dat hoef ik je vast en zeker niet uit te leggen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom, beheers jezelf en voel je vitaal en energiek.

Apirigraha

Ook hier geldt weer, we zijn gekomen met niks en gaan met niks. Koop daarom ook geen dingen die je niet echt nodig hebt. In een wereld vol reclames en opdringerige media is dat niet altijd even makkelijk. Maar kijk ‘s om je heen en wees tevreden met je wat hebt. We willen zoveel maar als je het eenmaal hebt, vind je dan ook echte voldoening?

Niyama

De tweede stap van het achtvoudige yogapad bestaan uit de vijf niyama’s. Je hebt net gelezen dat de eerste stap zich richt op de buitenwereld. De Niyama’s richten zich op jou, als individu.

  1. Saucha – zuiverheid
  2. Santosha. -tevredenheid
  3. Tapas – zelfdiscipline
  4. Svadhyaya – zelfstudie
  5. Isvara pranidhana – overgave

 

Saucha

Door gezonde en natuurlijke voeding hou je het lichaam zuiver en puur. Je eet omdat je lichaam energie nodig hebt, niet omdat je lekkere trek hebt. Je dagelijkse yogapractice en pranayama’s helpen ook om het lichaam te reinigen. Maar tegelijk maak je ook de geest schoon van negatieve emoties. Het is niet voor niets dat meditatie steeds vaker door therapeuten en psychologen wordt toegepast.

Saucha, niyama

Santosha

Tevredenheid hangt niet af van de buitenwereld. Het zit in je en bepaalt hoe je op een bepaalde situatie reageert. Of het nu mee of tegen zit.

Tapas

Oefenen, lezen, toepassen, ervaren. Tapas staat voor de toewijding aan yoga. De filosofie van yoga geeft je voldoende handvaten om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Jij bezit de kracht, discipline en doorzettingsvermogen om dit ook daadwerkelijk te doen, ook al is het niet altijd even makkelijk. Maar juist in die periodes ontwikkel je kracht en bouw je aan je karakter. En dan merk je dat geen enkele last je te zwaar is, je kan het gemakkelijk verdragen.

Svadhyaya

Kijk terug naar je verleden en leer zo alles over jou als persoon. Maar verdiep je ook in nieuwe kennis en theorie. Je bent nooit te oud om te leren en wilt tenslotte de beste versie van jezelf worden.

Isvara pranidhana

Besef je je soms wel ‘s dat je eigenlijk maar een heel klein stipje bent binnen het immens grote universum? Geef je over aan dit universum of een God. Stroom gemakkelijk mee in het groter geheel en geef je over. Just go with the flow.

Yama & niyama

Stabiele basis

Behoorlijk rijtje aan principes niet? Het is voor mij alweer een jaar geleden dat ik hoorde over yama en niyama. En nog steeds word ik iedere dag meer bewust van deze 10 levensprincipes. De struggeling zit hem vaak in je directe omgeving; hoe ben je opgevoed, wat zijn de normen en waarden binnen je familie en wat heb je inmiddels zelf aan ‘slechte’ gewoontes opgebouwd?

Maar ook de huidige maatschappij maakt ons hebberig, minder tevreden en ga zo nog maar even door. Tegelijkertijd bedenk ik me of ik wel zo naar de ‘maatschappij’ mag wijzen? Kiezen we namelijk zelf niet voor een bepaalde omgeving met bepaalde mensen om ons heen? Uit eigen ervaring is gebleken dat hier het yogapad eigenlijk begint, althans zo is het voor mij begonnen. De juiste mensen met de juiste energie, werk waar je blij van wordt of tevreden mee bent, het helpt je allemaal om trouw aan jezelf te blijven. Bewijs dat yama en niyama echt de basis zijn van een betere versie van jezelf.

Over Kyra

Deze schrijvende health lover is dagelijks actief op haar laptop en yogamat. En dat vooral bij Black & White waar ze de communicatie verzorgt en vergaderruimtes verhuurt.

Vragen? Of misschien ook wel bloggen?
Mail kyra@blackandwhitekafe.nl